Farbanje jaja za Uskrs je tradicija koja se širi kroz mnoge kulture, a boje koje biramo imaju duboko ukorenjena značenja. Neka znači sreću, a druga ljubav.

Počinjemo s crvenom bojom, koja se često prva bira za farbanje. Crvena boja simbolizuje život, ali i Isusovu krv koju je prolila na Golgoti radi spasenja ljudi od greha. Prvo jaje koje se farba, često nazvano „čuvarkuća“, nosi posebno značenje – štiti domaćinstvo tokom cele godine do sledećeg Uskrsa.

Bela boja nosi simboliku nevinosti i pobede, predstavljajući svetlost i ljubav koja pobeđuje tamu. Ljubičasta boja, s druge strane, ukazuje na prestiž i raskoš, ali takođe podseća na mučenje koje je Isus podneo. Ružičasta boja donosi radost i ljubav, dok zelena simbolizuje nadu i novi život.

Žuta i zlatna jaja asociraju na toplinu i radost, dok svetloplava boja simbolizuje mir, sreću i početak novog stvaranja. Narandžasta boja predstavlja nadu i novi početak, dok se bela jaja, neofarbana ili u belo obojena, vezuju za čistoću i hrabrost.

Koliko jaja treba ofarbati? Prema starom verovanju,  trebalo bi da se ofarba 33 jaja, simbolizujući Isusove godine života u trenutku raspeća. Međutim, broj jaja često varira prema potrebama porodice i njihovim tradicijama.

Farbanje jaja za Uskrs nije samo običaj, već i prilika za zajedničko okupljanje porodice, kreativno izražavanje i slavljenje najvažnijeg hrišćanskog praznika.


Back To Top