Turisti koji traže pogled na nešto nalik piramidama sada imaju alternativu egipatskim pustinjama u prirodnim formacijama jugozapadne kineske provincije Guidžou.

Piramidalne planine u okrugu Anlong postale su popularna atrakcija među turistima iz cele Kine i širom sveta poslednjih meseci.

Tokom prvomajskih praznika, Nemanja Bauk iz Srbije prvi put je posetio Anlong upravo da bi uživao u lepoti prizora. „Ono što mogu da kažem o ovom mestu je da je veoma lepo. Ima prelep pogled, a ljudi su tako ljubazni. Nadam se da ću moći da dođem ovde i drugi put“, rekao je Bauk za agenciju Sinhua.

U martu, zaljubljenik u aerofotografiju Su Džengćiang snimio je video piramidalne planine u predgrađu Anlonga i postavio ga na kinesku platformu za razmenu videa Doujin (Douyin).

Ubrzo nakon što je postavljen video koji prikazuje planine u prelepom svetlu zalaska sunca, sakupio je preko četiri miliona pregleda i više od 1.000 komentara. Mnogi gledaoci su kontaktirali Su, raspitivali se za konkretnu lokaciju i izrazili želju da je posete.

Nakon detaljne istrage, lokalne vlasti su identifikovale ukupno 15 takvih piramidalnih tačaka koje su samo dva kilometra udaljene od sedišta okruga.

Pošto je čudo prirode postalo popularno na internetu, lokalno odeljenje za turizam se udružilo sa nekoliko drugih odeljenja kako bi sproveli patrole planinama i identifikovali najbolja mesta za posmatranje.

Čen Kianpeng, direktor okružnog turističkog centra, rekao je da je Anlong odmah krenuo u akciju nadogradnje infrastrukture, izgradnje platformi za gledanje, parkinga i uslužnih centara kako bi zadovoljio potrebe turista.

Tokom petodnevnog prvomajskog praznika, nova slikovita atrakcija primila je ukupno 61.000 posetilaca, većinom izvan Guidžoua, a neki su čak bili iz Pekinga i Šangaja.

„Snimci su mi bili neverovatni i odlučio sam da posetim ovo mesto“, rekao je He Jifeng, koji dolazi iz glavnog grada provincije Guijang.

„Piramide u Egiptu su veštački izgrađene, omogućavajući posetiocima da iskuse istoriju i civilizaciju, dok ‘piramide’ u Anlongu odražavaju jedinstveni šarm kineskog kraškog pejzaža“, dodao je Čen.

Prema rečima Džou Ćiuvena, profesora na Univerzitetu Guidžou Normal, piramidalni pejzaži pokazuju tipičan kraški teren, koji je svoju geološku evoluciju započeo pre više od 200 miliona godina kada je okrug još uvek bio plitko more.

Minerali su se rastvorili pod vodom i rekristalisali u dolomit, glavne komponente piramidalnih planina, objasnio je Džou.

Zbog periodičnih promena klime, geološke strukture i drugih faktora životne sredine, stene su se nagomilale i naglo prekinule od slaganja, stvarajući izgled veštačkih gomila, rekao je Džou.

Kao jedina provincija bez ravnica u Kini, Guidžou je dom brojnih planina i brda, gde je priroda stvorila mnoga čuda.

Planina Fanđingšan u gradu Tongren, mesto svetske prirodne baštine, glavni je vrh planinskog lanca Vuling. Vertikalna visinska razlika planine je više od 2.000 metara, a neprekidne planine i strmi kanjoni čine veličanstven prizor. Turisti bi mogli da uživaju u pogledu na četiri godišnja doba samo odlaskom žičare do vrha planine.

(Beta)


Back To Top