Mnogi od nas ne mogu da zamisle da započnu dan bez velike šolje kafe. Kafa nas razbuđuje, a većina obožava da oseti gorak ili sladak ukus ovog napitka, pogotovo ujutru.

Međutim, često se dešava da kafu stavimo između dva posla, kako bismo se malo razdrmali. I dok smo se okrenuli, već je skoro sva voda nestala iz lončeta.

Šta uradite u takvoj situaciji?

Da li prospete ostatak, ponovo sipate vodu i kuvate kafu, ili samo dolijete još malo i lonče stavite nazad na ringlu da voda ponovo provri? Ukoliko spadate u ovu drugu grupu ljudi, radite jako pogrešnu stvar.

Naime, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna, a to se jasno vidi na primeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Kako su istraživanja pokazala, arsen, nitrati i fluor iz vode se, duplim kuvanjem, povećavaju, a to je izuzetno štetno za organizam.

U takvoj vodi za piće najveća opasnost je velika količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.


Back To Top