ruza salbasica
Pixabay

Nema vrta bez ruže stablašice, kraljice vrtova. Uklapa se u bilo koji vrt i omiljena je zbog predivnih boja i očaravajućih mirisa. Nekada su se zbog specifičnosti mogle naći samo u kraljevskim vrtovima, danas je prodaja svih sorti ruža tako dobro organizovana da se i do tih posebnih, izuzetnih, specifičnih vrsta ruža lako dolazi.

Najnovija kombinacija je krošnja ove ruže u dve boje, ona je i najtraženija za sadnju. Zbog izuzetne lepote ruže stablašice zauzimaju centralno mesto u mnogim vrtovima. Ukoliko je pravilno zasadite i pružite dovoljno nege i ljubavi imaćete pravu lepoticu medju cvećem u svom vrtu.

Redosled radnji u sadnji ruže stablašice

Sadnja ruže stablašice ne razlikuje se od sadnje ostalih vrsta ruža. U zemlju se postavlja već formirana sadnica nalik drvencetu. Pre no što se postavi u zemlju, sadnica se bar sat vremena drži u vodi kako bi koren upio dovoljno vlage . Dok je sadnica u vodi prekopati zemlju u rupi i pomešati je sa djubrivom. Pre polaganja treba da se skrate krajevi korena i osušeni delovi biljke. Ne zatrpava se cela rupa, prvo se zemljom ispune 2/3 rupe pa se oko sadnice nalije voda, tek se na kraju zatrpa cela rupa u kojoj je sadnica. Za ruže stablašice nikako se ne bira mesto ispod drveta posebno ne ispod borova. Ove ruže vole osunčano mesto, da ih sunce greje bar 6-7 sati. Ukoliko se ispune svi uslovi sadnje i sadnica u prvim hladnim danima zaštiti od mraza tako što se jednostavno prekrije papironm kesom, na leto može da se očekuje raskošna cvetna lepotica usred vrta.

Kako da kalemljenjem dobijete lepoticu medju ružama?

Za uspešno kalemljenje neophodna je odnegovana sadnica, dobro očuvana zasadjena obična ili divlja ruža. Preporuka je da se na divljoj ruži kalemi ova plemenita sorta, zato što ona ima jak koren koji joj omogućava dovoljno hranljivih materija da brže napreduje, manje oboleva i traje. Klasično kalemljenje radi se što niže i bliže korenu kako bi se sprečilo izbijanje divljih izdanaka, kod ruža stablašica to znači na 50 cm od korena. Na stablu sadnice se napravi rez i ubaci grančica ruže stablašice a to mesto spajanja obmota cvrsto trakom. Rezultati su vidljivi već nakon dve nedelje. Kako bi se od početka oblikovala forma ruže stablašice, sadnica treba da se veže uz postavljeni štap, onda će se sigurno razvijati uspravno i pravilno. Za one koji nisu vešti u kalemljenju preporuka je da kupe gotove sadnice od poznatih rasadnika. Te sadnice su dobrog kvaliteta i pouzdane, razvijene na sadnicama divljih ruža koje su se pokazale kao najbolji izbor za razmnožavanje ove plemenite sorte.

Nega i zaštita od bolesti i štetočina

Kako bi ruže stablašice bile bujne i mirisne kakve stvarno jesu ukoliko se dobro neguju potrebno im je dovoljno svetlosti i redovno zalivanje. Redovnim okopavanjem ruža se štiti od korova koji ozbiljno može da šteti njenoj vegetaciji. Ova vrsta ne podnosi niske temperature, ukoliko je u dvorištu, zimi mora koren da se nagrne zemljom a krošnja se obavezno nečim prekriva. Ako je u saksiji onda se saksija sklanja u prostoriju gde temperatura može da se održi na 5 stepeni. Sve vrste ovih ruža podjednako zahtevaju negu, mada, stablašice žute boje su najosetljivije na bolesti i štetočine, zato im treba redovna nega. Zaštita od bolesti i štetočina mora biti redovna i već od prvih listova koji se pojavljuju sredinom aprila treba početi sa prskanjem i nastaviti ga i tokom leta. Prskaju se na 10 -15 dana, u periodima kada se smenjuju sunce i kiša i na 8 dana. Ruže stablašice najčešće napadaju bolesti poput pepelnice, plamenjače, zvezdaste ili pegave čadjavosti, rdje, zelene vaši i crveni pauci. U poljoprivrednim apotekama se mogu naći različite vrste preparata koji imaju širok spektar zaštite poput .Stroby, Zato, Rubigan, Tonus, Armada, Antrakol, Ridomil.

Orezivanje da ruža traje duže

Od vrste ruže zavisi kako će se orezivati. Većina vrsta orezuje se u prvoj godini tokom cvetanja. Svake naredne godine u proleće se sklanjaju osušene i izmrzle grane, sve one koje se razvijaju u širinu i mogu da štete cvetu i pupoljku i celokupnom estetskom utisku koji može da pruži ovo cvetno drvo. Glavne mladice se skraćuju za cetvrtinu, a bočne za trećinu. Na svakoj grani se ostavlja 3-5 klica iz kojih će se kasnije razviti cvetne grane. Leti se obavezno sklanjaju izdanci sa procvetalim cvetovima kako bi ruža mogla da se pripremi za novo cvetanje. Ruže stablašice koje su stare nekoliko godina zahtevaju duboko rezanje koje podrazumeva da se otklone suviše stare grane iz kojih se ne razvijaju kvalitetni izdanci.

Ruža može baš dugo da živi i krasi baštu samo je neophodno brinuti o njoj i negovati je onako kako savetuju stručni ljudi iz ove oblasti.


Back To Top