Rafovi u marketima su prepuni hemikalijama za čišćenje, ali – postoje i recepti za jednako efikasna domaća sredstva. Osim što su znatno jeftiniji, domaći preparati su potpuno neškodljivi za zdravlje.

Čišćenje kupatila često može biti prava muka, a pritom su proizvodi puni štetnih hemikalija. Pored lavaboa i kade koji bi trebalo da sijaju, tu je i wc šolja za koju je imperativ da bude čista. U momentu kad sve poskupljuje i kad se sve više okrećemo prirodnim preparatima, proizvodi za čišćenje koje možete sami napraviti su sve popularniji.

Sirće i soda bikarbona

Za ovaj metod čišćenja potrebno vam je:

  • 100 gr sode bikarbone
  • 10 kapi eteričnog ulja pola šolje belog sirćeta.

Sipajte sodu u WC šolju, a zatim dodajte eterično ulje i sirće. Voda će peniti nekoliko minuta skidajući kamenac i mrlje. Kada voda prestane da peni, pustite vodu, navodi Krstarica.

Sok od limuna

U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja i litar vode. Sve dobro promućkajte i sredstvo je spremno za korišćenje.

Domaće šumeće tablete

Sve što vam je potrebno jeste: 150 gr sode bikarbone 50 ml limunske kiseline 1 kašika deterdženta za sudove kalupi za led.

Pomešajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu, pa dodajte deterdžent i sve promešajte zajedno. Smesu stavite u kalupe za led i ostavite da se osuši oko 4 sata. Posle toga, izvadite „kockice“ iz posude za led i stavite ih u teglu koju ćete hermetički zatvoriti.

Jednu kocku ubacite u wc šolju. Sačekajte da se rastopi, pa očistite četkom i pustite vodu.


Back To Top