Svaka domaćica u Jugoslaviji sigurno je znala čemu služi čuvar mleka dok današnje generacije u čudu gledaju taj komad stakla kojeg je nekad proizvodila jedna fabrika iz Pule.

Naime, boral čuvar mleka nekada se redovno koristio prilikom zagrevanja mleka, sirupa, kuvanja testenine i variva, a pomagao je da tečnost ne iskipi iz posude.

Njegovo korištenje je bilo jednostavno – samo ste ga trebali staviti na dno posude kako mleko ne bi pokipelo preko ruba. Ni održavanje mu nije komplikovano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za suđe i isprati mlakom vodom.

Slika proizvoda kojeg je nekad bilo u skoro svakom domaćinstvu izazvala je veliku pažnju i znatiželju u Facebook grupi Retroteka. Mnogima nije bilo jasno kako se tačno koristi, a ljude i danas zanima gde se može kupiti.

“Stavi se na dno posude u kojoj se prokuvava mleko ili kuva testenina, supa. Pločica od boraks-stakla, oblikovana tako da sprečava stvaranje krupnih mjhura vazduha koji dovode do toga da tečnost iskipi iz lonca. Nije baš uvek stopostotno efikasno, ali zaista dosta pomaže”, objasnila je jedna članica grupe, prenosi dnevno.hr.

Drugi se prisećaju da su i sami imali taj zanimljivi proizvod.

“Imamo ga, kupljeno u tvornici stakla u Puli, negde između 1985.-1988. otprilike, bila sam dete. Mama je koristila kada je prokuvavala domaće mleko”,

“Kad sam bio mali nije mi bilo jasno zašto baka kuva pepeljaru u mleku”, pišu drugi.


Back To Top