Do sada se smatralo da je klitoris jedini ljudski organ koji je stvoren isključivo za postizanje telesnog zadovoljstva. Ali zapravo može igrati važnu ulogu u reprodukciji, otkrili su naučnici

Stimulacija tog ženskog polnog organa izaziva promene u telu koje ga ‘podešavaju’ za začeće. Ovo uključuje povećan protok vaginalne krvi i lakše prirodno podmazivanje, što čini seks prijatnijim za žene i pomaže spermi da lakše putuje do jajeta.

To takođe može dovesti do više kiseonika i više temperature u ženskom reproduktivnom sistemu, kako bi se sperma održavala u dobrom stanju.

Ali najvažnija stvar u vezi sa bilo kojom stimulacijom klitorisa, objašnjavaju naučnici, jeste to što ona stimuliše promenu položaja grlića materice, otvora materice iz kojeg spermatozoida počinje svoje putovanje.

– Promena sprečava da sperma prebrzo uđe u matericu. Ovo daje spermi vremena da postane pokretna i aktivira se da oplodi jaje, rekao je dr Roj Levin, stručnjak za uzbuđenje sa Univerziteta u Šefildu.

Nakon što se spermatozoidi oslobađaju, aktivacija njihovog repa se potiskuje sve dok se ne približe jajniku. Ovo daje spermi povećanu šansu da stigne do jajeta pre nego što iscrpi svoje zalihe energije.

„Često ponavljana mantra da je jedina funkcija klitorisa da izazove seksualno zadovoljstvo sada je zastarela i za to imamo fiziološke dokaze“, kaže dr Levin.

Proučavajući 15 studija od 1966. do 2017. godine, opovrgnuo je mnoge studije koje su zaključile da je funkcija klitorisa isključivo postizanje zadovoljstva.

Dr. Levin je takođe koristio svoje istraživanje da upozori na sakaćenje ženskih genitalija u nekim kulturama. Postupak se obično izvodi nožem ili britvom, a ponekad i bez anestezije.

Na osnovu ovog istraživanja sada se zaključuje da je ženama tada mnogo teže da zatrudne, sa nesnosnim bolovima i dugoročnim posledicama po mentalno zdravlje.

Inače, klitoris je ženski ekvivalent penisa koji se nalazi unutar vagine. Kao i penis, klitoris je splet nerava, mišića i krvnih sudova. Kada se „probudi“, klitoris se puni krvlju i postaje otečen. Tokom stimulacije, on izlazi iz prepucija, a sve rezultira orgazmom.


Back To Top