Kako starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje glavni prioritet. Dobra vest je da hrana koju jedemo može imati značajan uticaj na sposobnost našeg mozga da dobro funkcioniše, pa čak i da raste nove moždane ćelije.

Neuronaučnik dr Robert Lav, koji je specijalizovan za pomaganje ljudima u prevenciji Alchajmerove bolesti kroz naučna istraživanja i praktične savete o ishrani, otkrio je u nedavnom TikToku kako hrana koju jedemo utiče na zdravlje mozga.

Istakao je značaj određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je izdvojio i zašto.

1. Sardine

Sardine su prepune hranljivih materija neophodnih za zdravlje mozga. „Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama“, kaže dr Lav. Konzumiranje zdravih masti, poput onih koje se nalaze u sardinama, obezbeđuje mozgu materijale koji su mu potrebni za popravku i rast novih moždanih ćelija.

2. Kiseli kupus

Kiseli kupus može biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu creva i mozga. „Kiseli kupus je odličan za vaš mozak. Ne stimuliše nužno rast moždanih ćelija, ali doprinosi razvoju dobrih bakterija u crevima“, objašnjava dr Lav.

On dodaje da uključivanje kiselog kupusa u vašu svakodnevnu ishranu može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma creva, što zauzvrat podržava kognitivne funkcije.

3. Haringa

Još jedna riba koju dr Lav toplo preporučuje je haringa. Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive“, ističe on. Slično sardinama, haringa je bogata zdravim mastima koje obezbeđuju ključne supstance potrebne za stvaranje novih moždanih ćelija. Takođe, pored toga što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak ishrani.

Konačno, uključivanje ove hrane u vašu ishranu može značajno uticati na zdravlje mozga i kognitivne funkcije, posebno kako starimo. „Hrana koju jedete je veoma važna“, zaključio je dr Lav.


Back To Top