Muško telo krije mnoga iznenađenja, a neka od njih ne zbunjuju samo žene, već i same muškarce. Telo muškarca intrigantno je skoro koliko i ženino, a ima i mnoge funkcije koje i dalje zbunjuju naučnike.

Ovo su samo neke od tajni muškog tela.

Sporo starenje

Muško lice čuva mladalački izgled mnogo duže od ženskog. Za to je zaslužna činjenica da muškarčeva koža gubi koncentraciju kolagena dosta sporije, što znači da su mnogo otporniji na bore i oštećenja.

Sposobnost laktacije

Da, dobro ste pročitali. Muškarci takođe imaju žlezde koje mogu proizvesti mleko. Ali njegova proizvodnja predstavlja abnormalnost muškog tela.

Do toga može doći kada se proizvede previše hormona prolaktina. To može biti posledica određenih vrsta lekova i terapija koje se koriste za stimulaciju srca, problema sa hipofizom i hipotalamusom, upotrebnom opijata ili zbog ekstremne gladi.

Gubitak kose

Lepo je misliti da se genetska sklonost za ćelavost prenosi isključivo majčinim X hromozomom, ali to nije slučaj. Postoje i drugi, ne manje važni faktori.

Ako je otac muškarca ćelav, onda se i njegove šanse da izgubi kosu povećavaju za 60%. Aktivnost muških hormona takođe utiče na folikule dlačica i to tako što telo postupno gubi sposobnost stvaranja nove kose. Stres i loša ishrana takođe znatno povećavaju rizik od ćelavosti.

Predmenstrualni sindrom

To bi moglo da bude vrlo iznenađujuće za neke, ali 26% muškaraca takođe doživljava PMS. Tokom tih razdoblja, muškarac postaje osetljiv, razdražljiv, gladan, a može osećati i grčeve u želucu. To jest, prolazi kroz iste simptome kao žena.

Debljina kože

Testosteron, muški hormon, čini da muška koža bude deblja, i do 25% od ženske kože. Ipak, tokom njihovog života, muška koža postaje tanja, dok kod žena ostaje iste debljine do menopauze.

Adamova jabučica

Jeste li se ikad pitali šta je Adamova jabučica, i zašto muškarci imaju veće od žena? Žene imaju samo malu izbočinu na vratu, koja se sastoji od hrskavice štitne žlezde, čija je jedina svrha zaštiti vokalne akorde.Ova hrskavica štitnjače takođe je odgovorna za dublji glas kod ljudi.

Percepcija boja

Muškarci mogu razlikovati mnogo manje boja nego žene, i to je fiziološki uslovljeno.

Jedna od muških jutarnjih tajni, za koje žene ne znaju je i to da je nivo testosterona je kod muškaraca 25-50%, a kasnije opada.


Back To Top