Sa povratkom svemirske letelice Šendžou-17 sa ljudskom posadom na Zemlju je stigla nova serija naučnih eksperimentalnih uzoraka sa kineske svemirske stanice, uključujući seme za eksperimente  razmnožavanja, piše Sinhua.

Seme stočne hrane, uključujući lucerku i ovas, koje je obezbedio Institut za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžou u okviru Kineske akademije poljoprivrednih nauka, prošlo je 11 meseci svemirskog zračenja na opremi za izlaganje biološkom svemirskom zračenju na svemirskoj stanici.

Posle osnovnih provera u Tehnološkom i inženjerskom centru za korišćenje svemira  ri Kineskoj akademiji nauka, seme je poslato istraživačkom timu sa Instituta za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžou na eksperimentalno istraživanje.

Istraživači su započeli eksperimente klijanja na semenu i dalje će sprovoditi eksperimente oplemenjivanja na zemlji kako bi dobili odlične mutante i kultivisali superiorne nove sorte stočne hrane sa većim prinosom, boljim kvalitetom i jačom otpornošću, rekao je Jang Hongšan, glavni naučnik tima.

Očekuje se da će rezultati istraživanja značajno poboljšati konkurentnost Kine u oblasti poljoprivredne nauke i tehnologije, pružajući snažnu podršku održivom razvoju poljoprivrede u zemlji, rekao je Jang.

Istraživački tim je uspešno uzgojio tri nove sorte lucerke i jednu novu sortu ovsa putem oplemenjivanja svemirskih mutacija. Ove sorte su široko promovisane i primenjene u proizvodnji.

(Beta)


Back To Top