Međunarodni tim naučnika saopštio je da fosil koji datira od pre oko 130 miliona godina ukazuje na to da su mužjaci komaraca verovatno sisali krv u davna vremena.

Kod savremenh komaraca samo su ženke hematofagi, što znači da koriste usni aparat za bodenje i sisanje da se hrane krvlju ljudi i drugih životinja. Naučnici veruju da je hematofagija insekata evoluirala iz usnih organa koji se koriste za vađenje biljnih tečnosti, ali imaju poteškoća u proučavanju ove evoluciju zbog nedostatka fosilnih zapisa insekata.

Naučnici iz Kine, Libana, Francuske i Sjedinjenih Država otkrili su u ćilibaru iz Libana,. iz perioda Rane krede, da usni organi dva dobro očuvana muška komarca uključuju izuzetno oštru, trouglastu donju vilicu i izduženu strukturu sa malim zupcima nalik na zube, što sugeriše da su se tada hranili krvlju.

Novi nalazi, objavljeni onlajn u časopisu Karent bajolodći (Current Biology), mogli bi pružiti nove dokaze za proučavanje evolucije komaraca, smatraju naučnici.

Nedatirana fotografija, snimljena konfokalnim mikroskopom za lasersko skeniranje koju je obezbedio Institut za geologiju i paleontologiju pri Kineskoj akademiji nauka, u Nanđingu, prikazuje deo usta za ubadanje kod muškog komarca (Sinhua)

„Libanski ćilibar je do danas najstariji ćilibar sa intenzivnim biološkim inkluzijama i veoma je važan materijal jer je njegovo formiranje istovremeno sa pojavom i početkom zračenja cvetnih biljaka, sa svim onim što sledi iz koevolucije između oprašivača i cvetnica“, rekla je Dani Azar, sa Instituta za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka i Libanskog univerziteta, koji je vodio istraživanje.

Nova otkrića proširila su definitivnu pojavu insekata iz porodice komaraca na period Rane krede, a sa mužjacima komaraca koji sisaju krv, sugerisali su da je evolucija hematofagije bila komplikovanija nego što se pretpostavljalo.

Prema Andreu Nelu iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije u Parizu, naučnici će proučavati „korisnost“ hematofagije kod mužjaka drevnih komaraca i zašto su kasnije prestali da sisaju krv.

(Beta)


Back To Top