Kina je poslednjih godina uspešno izvela više arktičkih naučnih ekspedicija koristeći platforme kao što su polarni ledolomci Suelong i  Suelong 2, arktička stanica Žuta reka i Kinesko-islandska arktička naučna opservatorija.

Tri kineska istraživača stigla su 29. aprila na kinesku stanicu Žuta reka na Arktiku kako bi sproveli niz naučnih istraživanja širom regiona tokom cele godine.

Hu Džengji, šef stanice Žuta reka, rekao je za Sinhuu da stanica očekuje da će ove godine ugostiti preko 50 istraživača, koji će učestvovati u sezonskim ekspedicijama koje će trajati četiri kvartala.

Ekspedicije nakon pandemije na stanici Žuta reka postepeno su nastavljene od prošlog jula, tokom kojih su članovi tima sproveli niz operativnih istraživanja i naučno-istraživačkih projekata u oblastima glaciologije, kopnene i morske ekologije i fizike svemira.

Kineski i norveški naučnici takođe su zajedno sproveli studije o zagađivačima životne sredine na Arktiku.

Osnovana u julu 2004. godine, stanica Žuta reka je prva kineska arktička istraživačka stanica, koja se nalazi u Ni-Alesundu, malom gradu na Svalbardu, norveškom arhipelagu u Arktičkom okeanu.

(Beta)


Back To Top