Poslednjih godina roditelji i staratelji imaju tendenciju da deci daju digitalne uređaje da ih smire. Ali ovo je velika greška, prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Eotvos Lorand u Mađarskoj.

Prema studiji, ako roditelji redovno koriste digitalne uređaje da smire svoju decu, to dovodi do problema sa regulacijom emocija, što može izazvati poteškoće u upravljanju besom kasnije u životu.

Izlivi besa ne mogu se izlečiti digitalnim uređajima. Deca moraju da nauče kako da upravljaju sopstvenim negativnim emocijama. Tokom ovog procesa učenja potrebna im je pomoć roditelja, a ne pomoć digitalnog uređaja“, rekla je autorka studije dr Veronika Konok.

Ona je objasnila da dete ne može da nauči da reguliše svoje emocije pomoću digitalnih uređaja.

„Često viđamo roditelje kako koriste tablete ili pametne telefone da odvuku pažnju svom detetu kada je dete uznemireno. Deca su fascinirana digitalnim sadržajem, tako da je ovo lak način da se zaustavi bes i kratkoročno je veoma efikasan. Međutim, ako je svest ljudi digitalni uređaji kao neprikladni alati za lečenje besa, mentalno zdravlje i dobrobit dece će se pogoršati“, upozorila je profesorka Kerolajn Ficpatrik sa kanadskog univerziteta Šerbruk, a prenosi Index.

Deca koja se smiruju uz pametne telefone manje su sposobna da kontrolišu svoj bes i frustraciju

U istraživanju je učestvovalo više od 300 roditelja dece uzrasta od dve do pet godina. Popunili su upitnik koji je procenjivao upotrebu medija od strane dece i roditelja.

Prema nalazima, kada su roditelji koristili digitalne uređaje da regulišu emocije, deca su godinu dana kasnije pokazala slabije veštine upravljanja besom i frustracijama.

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry


Back To Top